Кръстосани продажби за търговци на дребно!

Кръстосаната продажба е изкуството да се предлагат допълнителни, допълващи продукти/услуги за някой, който вече е решил да купи.

Случвало ли Ви се е да поръчате парче ябълков щрудел в ресторант и да Ви попитат „Искате ли и топка ванилов сладолед?“

Този пример се използва от години и с основание. Той елегантно илюстрира най-добрите практики при кръстосаните продажби. Решили сте да вземете щрудел за вкъщи? Ето отново шанс за продажба! Отново ще Ви попитат, дали искате топка сладолед.

Защо? Защото знаят, че ваниловия сладолед е чудесен с ябълков щрудел!!! От една страна предлагат допълнително удоволствие на клиента, а от друга те печелят допълнителни приходи.

Така че, тук остава клиентът да помисли или пък да реагира спонтанно и да си поръча сладолед.

Всички печелят!

Как работят кръстосаните продажби в търговията на дребно?

Въпреки, че продуктите са различни, техниките и подходът са изненадващо сходни.

Кръстосани продажби съвети за търговците на дребно:
Крос продажбата цели да се възползвате максимално от трафика, който идва във вашия магазин. Постигате 2 основни цели: увеличавате максимално стойността на покупката на клиент и съответно давате на клиентите си по-голяма стойност за всеки изхарчен лев.

Кръстосаните продажби не са за измама. Те са честно усилие да се дадат на клиентите ценни допълнения и удоволствие, като печелите допълнителни приходи.

4 съвета как да започнете кръстосани продажби:
1. Познавайте вашите двойки! Още преди клиентът да влезе в магазина, Вие трябва да имате широк избор от допълващи елементи. Очевидно не можете да сдвоите всеки продукт в магазина, но трябва да имате общи категории. Обувки и чанти, вино и шоколад, часовници и копчета за ръкавели и др. Когато някой прави покупка от една категория, Вие вече трябва да сте измислили всички допълнителни продукти за тази категория. Ако сте мениджър, можете да създавате сценарии и да помолите вашите служители да предложат сдвояване на стоки.
2. Направете го от значение! Не забравяйте, че кръстосаните продажби работят само, когато осигуряват допълнителна стойност на клиента. Това не е като купуване на две кутии от най-рекламираните бисквитки. Поддържайте вашите предложения, свързани с първоначалната покупка и интересите на клиента. Помислете как възнамеряват клиентите да използват стоката и кое ще им помогне да получат допълнителна стойност и удоволствие./Пример: бутилка алкохол и пакет ядки/ Така ще можете да изберете кои допълнителни елементи са най-подходящи.
3. Показване на допълнителните продукти! Допълнителните елементи и общите сдвоявания трябва да бъдат изложени на видно място в точката на продажба. Ако трябва да ходите в магазина, за да намерите сако, което да съответства на вратовръзка, вероятно ще загубите клиента по пътя. Елементите, които често кръстосвате, трябва да се представят близо един до друг.
3. Бъдете разумни! Ако клиент закупи сако от 500 лв., има смисъл да предложи вратовръзка от 50 лв., но ако даден клиент купи вратовръзка от 50 лв, не се опитвайте да му продадете сако за 500 лв. Предложеният елемент за кръстосана продажба не трябва да надвишава повече от определен процент от цената на оригиналния продукт./например 25%/ Проверете кой процент работи за Вашите клиенти и го заложете като правило за продажбите си.

Пожелавам Ви успех с кръстосаните продажби, а именно: Повишена удовлетвореност на клиента и Повишени приходи за Вас!

Ако имате нужда от оборудване за кръстосани продажби, вижте нашите предложения за промо кошове, мърчендайзинг аксесоари

и ленти за крос мърчендайзинг

Публикувано в Новини, Практически съвети с етикети , , . Постоянна връзка.

Вашият коментар