Магията на промоцията и нейните проявления

Промоции и дегустации

Промоции и дегустации

Огледайте се! Ослушайте се! Потърсете ги с очи и ги открийте!

Промоционалните предложения и оферти са навсякъде и “никнат като гъби след дъжд”. Те са на плакатите на витрината, на брошурите и вестниците в пощенската кутия, в електронен вариант на имейла, до входа на търговския обект, на стелажите до касовите зони или …. в опаковъчните торбички от магазина. Но заслужават ли си усилията, очакванията и толкова внимание?

Ооооо…., ДА!

Картите са на масата – клиентите желаят най-изгодното, но какво им носи това?

Промоциите вече не са новост, но пак са на мода. Те са тайнствени и същевременно явни, а на практика може да крият трудности или да са лесни. Достатъчно е да теглите чертата и да  изберете или комбинирате 1 от 8:

  1. Гореща цена – толкова ниска и изкушаваща е цената на продукта, че клиентът се страхува да не свърши бързо и да не изтърве ред.Така без много думи, с повече или по-малко реклама, продуктът вече намалява на регала.
  2. ХХL – още 30 % към продукта или мини опаковка, залепена с тиксо и надпис “Промо пакет”, винаги има траен психологически ефект и предизвиква чувство на задоволство.
  3. Бонус продукт – при едно и също посещение, с покупка на даден продукт, клиентът получава нов, различен от него, но със супер намаление, което го кара да вземе без разубеждение.
  4. Price Time – достъпната цена, обявена за конкретен ден и час е изключително емоционално предложение и създава усещане в клиентът, че е “точно на време и само за мене”.
  5. Еxtra Packаgе – допълнителната бройка от промоцирания продукт е такова сладко изкушение, че клиентът вече няма търпение за такова намаление. Грабва кошницата и тръгва напред като взема 2+1 в пакет.
  6. Много изгодно – с талони, получени при плащане на касата или на щанда, клиентът получава фиксирана отстъпка на един или повече продукти, услуга, книга, ваучер, билет, в същия или в различен обект.
  7. Изтрий и спечели! – всеки има хазартен манталитет и би се възползвал от скреч картата за късмет.
  8. Томбола – предизвикателството да се купи нещо много изгодно, понякога е възможност, клиентът да стане част от анимирано събитие, където ще има въртяща урна или механично колело за раздаване на усмивки и специални награди.

Промоционалнато оборудване е тук, но кое е най-подходящо за Вашият случай?

И така, клиенти и търговци, ето как помоциите придобиват магичен ефект при различен бюджет:

– икономик – търговското пространство е ограничено и средствата са кът.

Решението е: да декорирате атрактивно витрината чрез изкуствени плодове, зеленчуци, цветя, панделки и др. тематични украски. За дегустацията може да използвате специална табла, на която да се наредят малки хапки, парченца или тестери от промотирания продукт. Ценовите етикети, отпечатани в ярък цвят и форми може да сложите на интересни, раздвижени щипки или стойки. А ако мястото позволява, добавете поставка с брошури и уоблер с реклама. Задължително помислете къде ще се изхвърлят отпадъците (иглички, чашки, салфетки и др. торбички)!

– оптимал – търговското пространство е по-голямо и средствата за промоция са факт.

Решението е: да поставите специални телени, PVC кошове или дисплей на пътя на клиента или в т.нар. горещи точки. Брандирането на оборудването може да стане с помощта на подходящи стоп реклами, рамки или облепяне с фолио. На ценовите профили, ако промо продукта е на регала, задължително сложете и стоп реклама, като ценовия етикет в ярък цвят си остава. В определени зони на най-горещия маршрут, където минават потенциалните клиенти на промотирания продукт, сложете малка промо маса и момиче за дегустация.

– гранд – търговският обект е с голяма квадратура, има голяма паркинг зона, достатъчно място за допълнителни точки на продажба и периодични промоционални кампании.

Решението е: да комбинирате горните две решения, като се направят и малки подобрения – да наемете промоутърски екип и екип за раздаване на флаери. Демонстрационният щанд да е по-голям, със заоблена форма, с охладителен контейнер или с витринка и осветление. За кампанията да осигурите промо сувенири и тестерни опаковки. Рекламното изображение или промоционално предложение от винил, да монтирате на банер стойка на входа на обекта, до зоната с количките и кошниците, или в близост до промо точката. Допълнителните плакати от хартия  поставете в снап или стреч рамка на витрината, в инфо дисплей, А-борд или друго. Можете даже и в медиите реклама да пуснете. Ако имате дегустация на студени напитки в кенове или бутилки, препоръчвам да използвате нашата специална разработка Can Cooler – мобилен охладител с колелца или на количка, а за по-голяма атракция и предизвикване на бум – добавете и съоръжение за раздаване на награди.

И ето, как магията на промоцията ви завладява и не ви оставя.

Но… ако не сте сигурни и уверени в стъпките на даден промоционален проект, се обърнете към експерти за съвет.

Оборудването – много, много не го мислете, а тук го намерете: www.hi-pos.com.

 

Публикувано в Продукти. Постоянна връзка.

Вашият коментар