Бижуто на регала

Кратичко встъпление 

супермаркет„ – Фина млада дама пак ще мине край регала. Мен ще види и ще купи, а на теб  отново ще се цупи.- казва зелката на лука.

   – Стига вече! Тихо! Шъъът!- се обажда някой друг от зеленчука.

   – Вижте, вижте! Още някой се задава и очаква ни сигнала.- казва ябълката зряла…“

Да,… бързо спретната шега. 🙂

Има истина една, че с реклама лесно се оповестява или насърчава, но ритейлъра продава, щото POS аксесоарите познава и са му бижуто на регала.

Всеки нещо си „говори“ …

Големите и силните в бранша имат повече ресурси и бюджет, и могат да влияят на пазара, възползват се от съветите на маркетингови и PR специалисти, даже и от статисти. А какво става с малките и дребните? Какво да направят? Как да се нагаждат? Те нямат излишни пари и финанси, но:

  1. имат сили и желание да се борят със скритите игри на големите;
  2. имат време за наблюдение в удобна позиция за седене;
  3. са непрекъснато и най-близо до клиента;
  4. познават КЛИЕНТЪТ и не се страхуват да общуват с него дори и „очи в очи“.

Факт е, че говоренето винаги е friendly, общува се при личния контакт, а комуникацията е навсякъде. Продуктите може и да не говорят по между си, но по-важното тук е, че:

  • продуктът комуникира с клиента чрез своята марка, опаковка или изгодна цена, без да е чут от отсрещната страна, но винаги има взаимна игра.

Пример: детските играчки и други сладки изкушения никога не се поставят на виско, тъй като, който трябва не ги достига, ще липсва евентуален рев и детски цирк и всичко ще свърши до там.

  • търговецът общува с клиента чрез различни дребни нещица и аксесоари, които закачва на ценовата лайсна или залепя отстрани, наречени стоп реклами. Тези дребни „украшения“ дразнят окото и флиртуват с клиента като леко се люшкат от въздуха и при движение, замъгляват му логиката и му отворят по-широко портфейла.

Пример: Утвърден стандарт Стара планина напоследък е доста на мода. Ако се залепи на ПВЦ лентичка (Wobbler) или се сложи в държача на класически клипс за стоп реклама ще „намигне“ на клиента и би го мотивирал да купи за „да си опита“.

  • клиентите говорят по между си. Те са приятели, познати, роднини и знаят къде има стайлинг и лукс, пазаруването им е било приятно и бързо са телефонирали, казвайки: „Всичко прекрасно се намира тук!“.

Ето скритата поука ….

За продуктите е важно някой да ги види, друг успешно да ги продава, а на всички нас след дългия работен ден – „сладки“ спомени да ни остави.

Публикувано в Mърчандайзинг, Пазаруване он-лайн, Практически съвети, Продукти, стоп реклама с етикети , , , , . Постоянна връзка.

Вашият коментар